Dieta niskosodowa nie obniża ciśnienia

26 kwietnia 2017, 10:45

Badanie, w ramach którego przez 16 lat śledzono losy ponad 2600 kobiet i mężczyzn, wykazało, że spożywanie mniejszych ilości sodu nie wiąże się z niższym ciśnieniem krwi.



Parytety nie pomagają kobietom w nauce

25 kwietnia 2017, 12:20

Obecność kobiet w komitecie naukowym decydującym o nominacjach profesorskich może spowodować zmniejszenie szans kobiet na uzyskanie takich nominacji. Naukowcy z fińskiego Aalto University stwierdzili, że dołączenie przedstawicielek płci pięknej do komitetów powoduje, że obecni tam panowie zaczynają mniej faworyzować kobiety, a same panie obecne w komitetach, również nie faworyzują swoich koleżanek.


Badanie bliźniąt wykazało, na które elementy twarzy geny wpływają najsilniej

19 kwietnia 2017, 12:06

Analizując modele 3D twarzy blisko 1000 brytyjskich bliźniaczek, naukowcy z Królewskiego College'u Londyńskiego odkryli, że geny silnie wpływają na wygląd czubka nosa, obszaru nad i pod ustami, kości policzkowych oraz wewnętrznych kącików oczu.


Otyłość i niedowaga zwiększają ryzyko migreny

14 kwietnia 2017, 10:53

Zarówno otyłość, jak i niedowaga wiążą się z podwyższonym ryzykiem migreny.


U mężczyzn siwizna łączy się z podwyższonym ryzykiem chorób serca

10 kwietnia 2017, 11:33

Siwe włosy wiążą się u mężczyzn z podwyższonym ryzykiem choroby serca.


Klucz do obniżenia ciśnienia - wyższe spożycie potasu

6 kwietnia 2017, 16:13

Spożywanie produktów bogatych w potas (K), takich jak bataty, awokado, szpinak czy banany, może być kluczem do obniżenia ciśnienia - twierdzi dr Alicia McDonough, neurobiolog z Uniwersytetu Południowej Kalifornii.


Zmieniają układ odpornościowy, by odwrócić paraliż

4 kwietnia 2017, 05:28

Naukowcy opracowali eksperymentalną metodę "naprawy" układu odpornościowego, który atakuje osłonkę mielinową aksonów. Dzięki temu sparaliżowane myszy mogły się znowu poruszać. Niewykluczone, że technika ta zostanie kiedyś wykorzystana do terapii ludzkich chorób autoimmunologicznych, np. stwardnienia rozsianego (SR) czy cukrzycy typu 1.


Profesor Glei bada, dlaczego łacina nie zginęła

29 marca 2017, 05:08

Łacina to niezwykły język. Od setek lat nie ma on rodzimych użytkowników, nikt nim na co dzień nie mówi, a mimo to język nie zaginął. Miliony osób uczą się łaciny, dziesiątki tysięcy ją znają. Język nie jest wykorzystywany do rozmów, ale do pisania i czytania już tak. Profesor Reinhold Glei z Instytutu Filologii Łacińskiej Uniwersytetu Zagłębia Ruhry w Bochum bada, dlaczego łacina nie zniknęła.


Wątroba regeneruje się po niskobiałkowej diecie

28 marca 2017, 05:31

Atrofię wątroby związaną z niskobiałkową dietą można odwrócić.


Jogurtowa walka z depresją?

17 marca 2017, 06:28

Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Wirginii odwrócili objawy depresji, karmiąc myszy probiotycznymi bakteriami z rodzaju Lactobacillus, które występują m.in. w jogurcie. Amerykanie odkryli też mechanizm, za pośrednictwem którego bakterie oddziałują na nastrój.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy